کنفرانس ملی معماری، شهرسازی، هنر، طراحی صنعتی، ساخت و فناوری حکمت بنیان

مقالات و مطالب علمی و آموزشی

چالش‌های فرآیند داوری مقالات علمی

ایران کنفرانس

چالش‌های فرآیند داوری مقالات علمی

فرآیند بازبینی همتا یا داوری مقالات علمی؛ به عنوان سنگ‌بنای علم جدید شناخته می‌شود. برخی از محققان معتقدند که فرآیند بازبینی همتایان، یک فرآیند ضروری برای پیشرفت علم است. در حالی که برخی دیگر از محققان می‌گویند که در بسیاری از نشریات، داوران و نویسندگان مورد سوء استفاده قرار می‌گیرند. در یک مطالعه چالش‌های این فرآیند مورد بررسی قرار گرفت و پیشنهادی برای اصلاح آن ارائه شد.

به گزارش ایسنا، نهاد علم، برای جلوگیری از انتشار یافته‌های غیرقابل اطمینان، فرآیند «داوری» و «بازبینی توسط همتایان» یا «peer review» را تعریف کرده است. در این فرآیند که به عنوان سنگ‌بنای علم جدید شناخته می‌شود، نتایج تحقیقات یا مقالات توسط چند نفر از متخصصان در همان زمینه پژوهشی، مورد بررسی قرار گرفته و داوری می‌شوند. به صورت معمول، مقالات تنها پس از انجام داوری و بازبینی توسط همتایان و در صورت داشتن شرایط مورد نیاز می‌توانند برای عموم منتشر شوند.

قبل از این‌که یک مطالعه جدید در یک مجله علمی منتشر شود، متخصصان شواهد، تحقیقات و استدلال‌ها را به‌ دقت بررسی می‌کنند تا مطمئن شوند با واقعیت مطابقت دارند. بازبینی همتا معمولاً به صورت دوسوکور انجام می‌شود و نه داوران و نه نویسندگان مقاله از هویت یکدیگر اطلاعی ندارند.

این کار با این هدف انجام می‌شود که مقالات علمی به صورت بی‌طرفانه مورد بررسی قرار بگیرند و داوران یا همتایان در تصمیم‌گیری این‌که یک مقاله منتشر شود یا خیر، نقش اساسی دارند. فرآیند بازبینی همتایان به عنوان یک استاندارد طلایی برای حفاظت از تحقیقات با کیفیت و انتشار یافته‌های علمی است.

برخی از محققان معتقدند که فرآیند بازبینی همتایان، یک فرآیند ضروری برای پیشرفت علم است. در حالی که برخی دیگر از محققان معتقدند که در بسیاری از نشریات، داوران و نویسندگان مورد سوء استفاده قرار می‌گیرند. فرآیند بازبینی همتا و داوری مقالات علمی معمولاً توسط نیروی کار داوطلب دانشگاهی و به صورت رایگان انجام می‌شود. این افراد معمولاً پژوهشگران دکترا و افرادی هستند که در مراحل ابتدایی شغل پژوهشگری هستند.

حدود یک ماه پیش، دکتر کلی آن آلن (Kelly-Ann Allen)؛ پژوهشگر دانشگاه موناش استرالیا و سردبیر یک ژورنال علمی، در توئیتر مشکل خود را در پیدا کردن داور مقالات علمی، ابراز کرد و سپس افراد دانشگاهی، مجموعه‌ بزرگی از انتقادات در این خصوص و پیشنهاداتی برای بهبود این فرآیند را در توئیتر مطرح کردند.

با توجه به این‌که در توئیتر پیشنهادات و انتقادات مختلفی در این خصوص مطرح شده بود، گروهی از محققان به سرپرستی دکتر کلی آن آلن، این نظرات توئیتری را گردآوری، دسته‌بندی و خلاصه کردند و یک مقاله، مجموعه‌ای از ایده‌ها برای بهبود فرآیند بازبینی همتایان ارائه دادند.

آن‌ها در این مقاله، ابتدا مطالعه‌های قبلی و منابع موجود در مورد فرآیند داوری مقالات علمی را مورد بررسی قرار دادند، سپس در بخش دوم این مقاله راه‌حل‌هایی که دانشگاهیان برای رسیدن به یک سیستم منصفانه و عادلانه مطرح کرده بودند را استخراج کردند.

بررسی منابع موجود و مطالعات انجام شده در خصوص فرآیند بازبینی همتایان، نشان داد که این فرآیند دچار مشکلاتی مانند تاخیر در انتشار، اتکای بیش از حد به گروه محدودی از داوران، تهدیدهای ناشی از ناشناس بودن و ...است.

استثماری بودن فرآیند بازبینی همتا

در این مقاله عنوان شده است که فرآیند بازبینی همتا سه چالش اصلی دارد. اول این‌که این فرآیند می‌تواند استثماری و سوء استفاده‌کننده باشد. بسیاری از شرکت‌هایی که مجلات دانشگاهی را منتشر می‌کنند، از اشتراک و فروش سود این نشریات سود می‌برند. ولی با این وجود، نویسندگان، ویراستاران و داوران آن‌ها، به صورت داوطلبانه و رایگان کار انجام می‌دهند.

در حالی که فرآیند بازبینی همتایان، اغلب به عنوان یک پروژه اشتراکی اجتماع دانشگاهیان به نظر می‌رسد، در عمل بخش کوچکی از محققان، بیشترین کار را انجام می‌دهند. یک مطالعه در سال ۲۰۱۵ نشان داد که تنها ۲۰ درصد از محققان، ۹۴ درصد از داوری‌ها را انجام داده‌اند.

مشکلات عدم شفاف نبودن فرآیند

چالش دوم در این فرآیند، عدم شفافیت است. فرآیند بازبینی همتا و داوری مقالات، معمولاً به صورت ناشناس انجام می‌شود. یعنی محققان نمی‌دانند چه کسی کار آن‌ها را بررسی می‌کند و داوران نمی‌دانند کار چه کسی را بررسی می‌کنند. این امر، فضایی را برای صداقت فراهم می‌کند. اما این عدم شفافیت ممکن است باعث سرکوب گفتگو و مباحثه شود و ایجاد تعصبات و جانبداری‌ها را حمایت کند و به همین دلیل کیفیت داوری‌ها را کاهش دهد.

فرآیند بازبینی همتا سرعت کمی دارد

چالش سوم؛ کند بودن فرآیند داوری است. زمانی که محققی مقاله‌ای را به یک نشریه ارسال می‌کند، پس از پذیرش اولیه مقاله، ممکن است بررسی و انتشار نهایی بسیار طولانی شود و غیر معمول نیست که یک مطالعه یک سال یا بیشتر پس از ارسال، منتشر شود.

این تاخیر برای همه بد است و ممکن است به دلیل دیر منتشر شدن یافته‌های جدید علمی، سیاستگذاران، رهبران و مردم، بر اساس شواهد علمی قدیم تصمیم‌گیری کنند. همچنین این تاخیرها ممکن است برای شغل محققان مشکل ایجاد کند. چون آن‌ها برای ترفیع و یا تصدی یک شغل به این مقالات نیاز دارند.

در این مطالعه عنوان شده که تاخیرها معمولاً ناشی کمبود داور است. بسیاری از دانشگاهیان گزارش می‌دهند که حجم کاری زیاد فرآیند داوری، باعث می‌شود که آن‌ها داوری مقالات را نپذیرند و این موضوع از زمان شروع همه‌گیری کووید-۱۹ بدتر شده است.

همچنین مشخص شده که بسیاری از مجلات به شدت به داوران آمریکایی و اروپایی متکی هستند و همین موضوع تعداد و تنوع داوران را محدود می‌کند.

پیشنهاداتی برای بهتر شدن فرآیند بازبینی همتا

محققان این مطالعه پیشنهاداتی که در توئیتر برای بهبود فرآیند بازبینی همتا، توسط محققان و دانشگاهیان مطرح شده را در سه دسته تقسیم کردند.

بسیاری پیشنهاد کردند که برای انجام داوری مقالات، باید انگیزه‌های بهتری ایجاد شود. برای مثال برخی مجلات به داوران پول پرداخت می‌کنند و یا سودهایی را به بخش‌های تحقیقاتی اختصاص می‌دهند. مجلات همچنین می‌توانند اشتراک رایگان، کوپن هزینه نشریه و یا فرآیند سریع داوری (fast-track reviews) را ارائه کنند.

با این حال باید توجه داشت که مجلاتی که مشوق‌هایی ارائه می‌دهند، ممکن است مشکلات جدید ایجاد کنند.

پیشنهاد دیگر این است که دانشگاه‌ها می‌توانند از داوران به عنوان کسانی که بخشی از حجم کاری دانشگاهی را انجام می‌دهند، تشکر و قدردانی کنند و یا شاید به مشارکت‌کنندگان برجسته در فرآیند بازبینی همتایان پاداش دهند.

برخی کامنت‌گذارندگان در توییتر می‌گویند که اساتید دانشگاه و افرادی که در مشاغل آکادمیک فعال هستند، باید هر سال تعداد معینی مقاله را داوری کنند. برخی دیگر معتقدند که باید برای حمایت از مجلات غیرانتفاعی اقدامات بیشتری انجام شود. یک مطالعه که اخیراً انجام شده، نشان می‌دهد که حدود ۱۴۰ مجله تنها در استرالیا بین سال‌های ۲۰۱۱ تا ۲۰۲۱ انتشار خود را متوقف کرده‌اند.

اکثر پاسخ‌دهندگان موافق بودند که باید از تضاد منافع اجتناب شود. برخی نیز «پایگاه‌های اطلاعاتی متخصصان» را پیشنهاد می‌کردند. این پایگاه‌ها می‌تواند پیدا کردن داوران مناسب را ساده‌تر کند.

همچنین بسیاری از پاسخ دهندگان پیشنهاد کردند که مجلات می‌توانند نحوه استخدام داوران و توزیع کارها را بهبود بخشند. پاسخ‌دهندگان همچنین استدلال می‌کنند که مجلات باید بیشتر تلاش کنند تا دعوت‌نامه‌های خود را برای هدف قرار دادن مرتبط‌ترین متخصصان با فرآیندی ساده‌تر برای پذیرش یا رد پیشنهاد انجام دهند.

برخی دیگر بر این باورند که باید تعداد بیشتری از دانشمندان که استخدام دانشگاه نیستند، محققان دکترا، افراد شاغل در صنایع مرتبط و کارشناسان بازنشسته جذب شوند. آموزش دادن بیشتر داوری و بازبینی همتایان برای دانشجویان فارغ‌التحصیل، زنان و اقلیت‌ها می‌تواند شروع خوبی باشد.

برخی از پاسخ‌دهندگان به حرکت به سمت فرآیندهای بازتر بازبینی همتایان اشاره کردند که ممکن است رویکرد انسانی‌تر و شفاف‌تری برای بررسی ایجاد کند. برای مثال، انجمن سلطنتی علم باز (Royal Society Open Science) همه تصمیمات، نامه‌های بازبینی (Review Letter) و هویت داوران را منتشر می‌کند. پیشنهاد دیگر برای سرعت بخشیدن به روند انتشار، اولویت دادن به تحقیقاتی بود که حساس به زمان هستند.

پیام کلی این است که فرآیند بازبینی همتایان، نیاز به تغییرات سیستمی دارد. ایده‌های مختلفی در مورد بهبود این فرآیند وجود دارد و می‌توان از آن‌ها به نفع دانشمندان و عموم مردم استفاده کرد؛ با این حال، عملی کردن این ایده‌ها به عهده مجلات، ناشران و دانشگاه‌ها است تا بتوانند یک سیستم پاسخ‌گوتر، منصفانه‌تر و فراگیرتر ایجاد کنند.

به گفته پژوهشگران این مطالعه؛ توصیه‌های ارائه‌شده در این تحقیق، شروع یک مکالمه در مورد چگونگی بهبود فرآیند بازبینی همتایان است و واضح است که برای درک این چالش‌ها به منظور توسعه بیشتر فضاهای سازنده و راه‌حل‌های عملی، کارهای بیشتری باید انجام شود.

این مطالعه با عنوان «Towards improving peer review: Crowd-sourced insights from Twitter» در ژورنال JUTLP منتشر شده است.

آخرین بروزرسانی (يكشنبه ، 9 مرداد 1401 ، 08:19)

 

کد doi چیست؟

ایران کنفرانس

کد doi چیست؟

در اکثر مواقع که شما مقاله ای را جهت چاپ به مجلات آی اس آی (ISI) بویژه مجلاتی که دارای اعتبار بالایی هستند ارسال میکنید بعد از مدت زمانی از طرف آن ژورنال به شما اعلام میشود که باید قسمت رفرنس ها را ویرایش کرده و به تمامی منابع مورد استفاده خودDOI اضافه کنید، و یا زمانی که میخواهید مقاله را طبق فرمت مجله مورد نظر خود تنظیم کنید در یکی از ایتم ها از شما خواسته می شود که تمام منابع مقاله باید دارای DOI باشند درغیر اینصورت مقاله پذیرفته نمیشود!

DOI  یک کد به شکل اعداد/الفبایی برای هر اثر منتشره استانداری است (انواع مقاله، کتاب، کتابچه، مجلات، تصاویر، نرم افزارها و...) که مخصوص و منحصر به همان اثر بوده و توسط "آژانس ثبت نام بنیاد بین المللی"  برای شناسایی محتوا و دسترسی به لینک آن اثر در اینترنت، اختصاص داده میشود. این کد دایمی بوده و به زبان ساده تر می توان گفت بعنوان مهر تاییدی بر اعتبار آن اثر محسوب می شود. با کیلک بروی این کد میتوانیم برای مثال مقاله مورد نظر خود را ردیابی کنیم و به آن دسترسی پیدا کنیم. بنابراین معمولا توصیه میشود هم برای مقالات چاپ شده خود که بصورت الکترونیکی در دسترس هستند DOI بگیرید و هم هنگام نگارش مقالات، از منابعی استفاده کنید که DOI دارند و این شناسه را هنگام رفرنس نویسی در انتهای تک تک منابع خود نگارش کنید. این امر در افزایش اعتبار مقاله شما و همچنین سهولت در پذیرش مجلات بین المللی سختگیر بسیار کمک کننده خواهد بود. DOI در سال ۱۹۹۶ توسط سازمان پیشبرد تحقیقات ملی آمریکاCNRIطراحی شده و هم اکنون تحت نظارتInternational DOI Foundation  اداره می شود. این کد توسط سازمان بین‌المللی استانداردسازی ISO نیز جهت شناسایی اسناد الکترونیکی مورد شناسایی و تأیید قرار گرفته است.

این کد در کشور ما به نامهای دیگری نیز در فضای مجازی و یا در بین اشخاص شناخته میشود که ممکن است شما با آنها روبرو شوید. این نامها عبارتند از:

کد دیجیتالی، شناسه دیجیتالی، شناسه برنمود دیجیتالی، کد دی او آی که همگی اینها همان DOIاست و بدین معناست که از طریق این کد به آدرس محتوای مورد نظر خود و کلیه خصوصیات و جزییات آن بطور ثابتی دسترسی خواهید یافت.

آخرین بروزرسانی (يكشنبه ، 26 اسفند 1397 ، 08:18)

 

نمایه DOAJ (Directory of Open Access Journals) چیست؟

ایران کنفرانس

نمایه DOAJ (Directory of Open Access Journals)  چیست؟

نمایه DOAJ (Directory of Open Access Journals) در سال 2003 با هدف فهرست نمودن مجلات دسترسی آزاد حائز کیفیت و فرآیند داوری (peer review) صحیح ایجاد شد. با گذشت زمان تعداد ژورنال های لیست شده بطور فزاینده در حال رشد بود تا آنکه DOAJ در سال 2014 معیارهای ارزیابی خود را ارتقا بخشید و در سال 2016 حدود 3300 ژورنال را از لیست خود حذف نمود.هم اکنون در بسیاری از ارزیابی ها و مقالات معتبر منتشر شده در حوزه اعتبارسنجی علمی مجلات، از نمایه DOAJ به عنوان لیست سفید "White List" و یا به تعبیر دقیق تر فیلتری برای ژورنال های دسترسی آزاد یاد میشود. بررسی حضور ژورنال در نمایه DOAJ از طریق وبسایت رسمی آن doaj.org قابل بررسی است .

لازم به ذکر است که از زمستان 1395، ارائه‌دهندۀ وب‌سرویس این پایگاه، IPهایی را که از کشور ایران به این وب‌سرویس متصل می‌شوند مسدود کرده است. البته پایگاه DOAJ این موضوع را غیررسمی اعلام کرده اما تغییری در روند نمایه‌سازی و بررسی درخواست‌های ایران اعمال نکرده است.

  • ویژگی های پایگاه doaj:

1. تمام مجلات این پایگاه به صورت رایگان و تمام متن و بدون محدودیت دسترس پذیرند.
2. پایگاه مذكور پایگاهی جامع بوده و تمام موضوعات علمی را دربر می گیرد.
3. پایگاه DOAJ  دارای ساختاری ساده بوده و دسترسی به متن مقالات آن بسیار راحت است.
4. همه عناوین در پایگاه DOAJ روزآمد هستند و مجلاتی كه دیگر منتشر نمی شوند، از این پایگاه حذف می گردند؛ مگر اینكه عناوین دیگری جایگزین آنها شده باشد؛ و این رویكرد، مزیت آشكاری است، زیرا در این صورت می توان از فهرست عناوین موجود در این پایگاه برای پی بردن به وجود مجلات جاری و فعالِ دسترسیِ آزاد استفاده كرد.
5. یكی از نقاط قوت راهنمای مجلات دسترسی آزاد، تنوع آن است؛ در واقع این پایگاه مجلات را به تمام زبانها در بردارد و اكنون در این پایگاه، زبان انگلیسی رایج ترین زبان است. این عناوین در پایگاه، گستره كاملی از حوزه های دانشگاهی را پوشش می دهند.

  • روش جستجو و یافتن مطالب:

در مورد این که چگونه می توان در این پایگاه به جستجو پرداخت و چه اطلاعاتی را درمورد یك مجله یا یك مقاله می توان در راهنما یافت، باید گفت:

2. در صفحه اصلی این پایگاه با استفاده از سیستم جستجوی مجلات ( Find Journal) می توان از طریق همه فیلدهای موجود در پیشینه مجلات به جستجوی آنها پرداخت. این فیلدها عبارت است از: عنوان مجله، ISSN، سال شروع (زمانی كه مجله به صورت الكترونیكی و تمام متن و دسترسی آزاد درآمده است)،سال پایان (البته درصورتی كه یك مجله جای خود را به عنوان دیگری داده باشد)، موضوع، كلیدواژه ها(كلیدواژه های موضوع مجله)، ناشر، كشور ،(كشور محل نشر و زبان (زبان متن مقالات.)
2. در صفحه اصلی این پایگاه با استفاده از گزینه جستجوی مقالات (find Articles)،  می توان مجلات را در سطح مقاله هم جستجو كرد. البته باید توجه داشت كه همه مجلات در این پایگاه در سطح مقاله قابل جستجو نیستند و فقط مجلاتی كه در جلوی عنوان آنها عبارت( DOAJ Content ) درج گردیده(در حال حاضر1328 عنوان مجله)، دارای این قابلیت می باشند. در هر صورت مقالات قابل جستجو را از طریق فیلدهای زیر می توان جستجو كرد: عنوان مقاله، عنوان مجله، ISSN، نویسنده مقاله، كلید واژه ها و چكیده مقاله. درجستجوی مقالات می توان از عملگرهای بولی نیز استفاده كرد. این عملگرها  عبارتنداز (:AND،OR،NOT.)

در منوی سمت چپ در صفحه اصلی، گزینه ای به نام عناوین جدید (New itles) وجود دارد كه با استفاده از آن می توان فهرست جدیدترین عناوین افزوده شده به پایگاه را در 30 روز اخیر مشاهده كرد؛ این فهرست به طور خودكار روزآمد می شود.

  • موضوعات در پایگاه DOAJ :

پایگاه DOAJ به صورت جامع تمام موضوعات علمی را دربر می گیرد. موضوعات در پایگاه DOAJ براساس یك سلسله مراتب مبتنی بر رشته سازماندهی می شوند. در صفحه اصلی این پایگاه موضوعات به 17 حوزه کلی تقسیم شده که کاربر با کلیک کردن بر روی هر یک از آن ها می تواند به موضوعات به صورت خاص تر دسترسی یابد.علاوه بر این،  چنانچه كاربر برروی گزینه (Expand Subject Tree ) در صفحه اصلی كلیك كند، فهرست كاملی از  موضوعات کلی، موضوعات اخص و تعداد مجلات را می یابد که با کلیک کردن برروی هریک از این موضوعات، فهرستی از مجلات دسترسی آزاد در آن حوزه ظاهر می شود.


آخرین بروزرسانی (يكشنبه ، 26 اسفند 1397 ، 07:54)

 

JCR یا Journal Citation Reports چیست؟

ایران کنفرانس

JCR یا Journal Citation Reports چیست؟

پایگاه داده اطلاعاتی JCR به عنوان یک شاخص ارزیابی برای گسترش و بررسی ژورنال ها و مجلات در زمینه تحقیقات علمی و اجتماعی در تمام دنیا محسوب می گردد مشروط به اینکه این ژورنال ها و مجلات در موسسه اطلاعات علمی ISI ایندکس (نمایه) شده باشند. بررسی پایگاه داده اطلاعاتی JCR یک شیوه ارزیابی مجلات و ژورنال های مهم و تاثیرشان در جامعه و میزان استناد به آنهاست. موسسه اطلاعات علمی ISI هر ساله گزارشی را به عنوان گزارش استنادی مجلات علمی (JCR) منتشر می نماید که در آن مجلات نمایه شده در بانک اطلاعاتی موسسه ISI بر اساس یک شاخص ارزیابی با عنوان ضریب تاثیر گذاری یا Impact Factor درجه بندی و رتبه بندی می گردند.

شاخص ضریب تاثیر گذاری یا ایمپکت فاکتور یکی از مهمترین و در عین حال کاربردی ترین شاخص های ارزیابی برای اعتبار مجله ها و ژورنال های علمی محسوب می شود .

پایگاه داده اطلاعاتی JCR تلاش می کند با استفاده از ملاک ها و شاخص های ارزیابی مجلات و اطلاعات جدید، به سوی تکمیل ضریب تاثیر و مفاهیم مربوط به آن اقدام نماید و هدف از افزودن توانمدی های پایگاه داده اطلاعاتی JCR، ارائه نمودن اطلاعات جدیدتر برای توسعه ارزیابی و بررسی دقیق تر مجلات و ژورنال های علمی است. پایگاه داده اطلاعاتی JCR روند مستند سازی مجلات و مراجع استناد شده به آن را که هر ساله در ISI Web of Knowledge نمایه می شود را بررسی می کند.


گزارش استنادی مجلات (Journal Citation Reports) یا به اختصار JCR،  به صورت سالانه، توسط موسسه اطلاعات علمی تامسون (ISI) در دو نسخه علوم(Sciences) و علوم اجتماعی(Social Sciences) منتشر می شود. گزارش استنادی مجلات نسخه علوم؛ شامل اطلاعات بیش از ۸۰۰۰ مجله در حوزه‌ی علم و تکنولوژی و گزارش استنادی مجلات نسخه علوم اجتماعی؛ شامل اطلاعات بیش از ۳۰۰۰ مجله در حوزه علوم اجتماعی می باشد. مقالات موجود در ژورنالهای قرار گرفته در پایگاه داده اطلاعاتی JCR اکثرا مقالات پژوهشی و مروری می باشند. سرمقاله ، نامه ها و خلاصه همایش ها و کنفرانس ها معمولا در ارزیابی مقاله محاسبه نمی شوند. گزارش استنادی مجلات بر اساس چند شاخص مورد بررسی قرار میگیرد: شاخصهای Cited Half – Life  Immediately index, IF, که در حال حاضر شاخص ضریب تاثیرگذاری (IF) از مهمترین و اصلیترین آن‌ها برای اعتبار علمی مجلات علمی محسوب می‌شود

مهم ترین اطلاعاتی که توسط JCR منتشر می شود؛ ضریب تاثیر (Impact Factor) یا IF است. در ایران این عدد مبنای ارزش گزاری تحقیقات علمی است. مقالات مستخرج از تحقیقات علمی در صورتیکه در مجلات نمایه شده در JCR یا مجلات دارای ضریب تاثیر چاپ شوند ارزشمند خواهند بود. می توان گفت تحقیقاتی ارزشمند هستند که نتیجه تحقیق در مجلات علمی دارای ضریب تاثیر چاپ شود. به همین خاطر در آیین نامه‌ی چاپ مقالات علمی که توسط وزارت علوم به دانشگاه ها و مراکز علمی کشور ابلاغ گردیده است، بیشترین امتیاز به مقالات چاپ شده در مجلات نمایه شده در JCR اختصاص یافته است.

پایگاه داده اطلاعاتی JCR بیش از ۷۵۰۰ مجله معتبر را در حدود ۲۰۰ حوزه موضوعی از سال ۱۹۹۷ به بعد در بر می گیرد و با استفاده از آن می توان مجلات و ژورنال ها را در حوزه های تخصصی، طبقه بندی و شاخص های رتبه بندی آنها را مورد ارزیابی قرار داد. پایگاه داده اطلاعاتی JCR دارای دو نسخه می باشد که نسخه علمی آن در بر گیرنده بیش از ۶۰۰۰ مجله علمی و نسخه علوم اجتماعی مشتمل بر ۱۸۰۰ مجله می باشد. پایگاه داده اطلاعاتی JCR از طریق Web of knowledge به شرط پرداخت وجه اشتراک قابل دستیابی است.

 

برگرفته از سایتهای: گروه تحقیقاتی طلوع  و موسسه آذرگان

آخرین بروزرسانی (يكشنبه ، 26 اسفند 1397 ، 07:25)

 

مسیرهای انجام تحقیق

ایران کنفرانس

مسیرهای انجام تحقیق 

دو مسیر برای انجام تحقیق پیش روی ما می باشد.

AR یا کنش پژوهی:

  • در کنش پژوهی با یک هدف وارد کار می شویم و باید ادامه دهیم تا چه پیش آید.
  • تحقیق کیفی و ارگانیسمی است. این پدیده ها قابل تقسیم به جزء نمی باشند و به عنوان یک کل بررسی می شوند.
  • پس تحقیقات کل گرا holestic با کنش پژوهی قابل انجام است.

کنش پژوهی :

قیاسی است

کیفی است

ارگانیسمی است

  • هر کسی کنش پژوهش خاص خود را در زندگی دارد ولی دو چیز مشترک همگی دارند یکی اینکه زندگی سخت است و دیگری اینکه سختی زندگی از راهی که می رویم نیست بلکه از نحوه راه رفتنی است که انتخاب می کنیم. چرا که هر چه بدست می آوریم نتیجه اعمال خودمان است.

OR یا عمل پژوهی:

  • مربوط به پدیده هایی است که قابل تقسیم به جزء می باشد و پس از آن به کل تعمیم می دهیم. مثل ویروس ابولا که علائم بیماری آن را متوجه می شویم و می توانیم یک کل بسازیم.
  • پس در OR به کل دسترسی نداریم.
  • در کنش پژوهی AR، فرد هیچ پیش فرضی و فرضیه ای در ذهنش نیست ولی در عمل پژوهی ما از قبل فرضیه داریم.

عمل پژوهی:

کیفی نیست

مکانیستی است

استقرایی است

  • در تحقیق کیفی کنش پژوهی هر کسی به عنوان محقق نموضوع را از دید خودش بررسی می کند لذا نتایج ممکن است از سوی محققان مختلف متفاوت باشد لذا قابل تعمیم دادن به دیگران نیست.
  • در عمل پژوهی تحقیق را با مساله و فرضیه شروع کرده ایم، باید مساله را حل نموده و در آخر پیشنهاد دهیم.
  • تحقیق عمل پژوهی و توسعه ای هرگز پایانی ندارند.
  • تحقیق عمل پژوهی از نوع شبه تجربی می باشد.(مثلا رگرسیون گرفته می شود)

برای انجام عمل پژوهی OR باید بدانیم:

1- بحث تصمیم گیری است زیرا هدف حل مساله است.

2- واژه شناسی عمل پژوهی

3- چه مدل هایی را باید استفاده کنیم.

4- از یک مساله مفهومی چطور به یک راه حل کمی برسیم.

توضیحات عمل پژوهی OR:

1- در این مدل نتیجه باید قابل اندازه گیری باشد و همه چیز را به زبان ریاضی تبدیل کنیم.

2- هدف نهایی عمل پژوهی این است که کارکرد سیستم بایستی بهبود یابد.

3- فعالیتی است که در یک سازمان رسمی یا غیررسمی صورت می گیرد.

ü    دانش بومی بر پایه دانش پایور (پایه ور) یا زمینه ای است.

ü    ضرب المثل ها همه بر مبنای دانش پایور هستند.

پوزیتیولیسم- مثبت گرایی

  • دیدگاه پوزیتیولیسم از نظر علمی یعنی مثبت گرایی
  • ارزشیابی- ارزیابی- مطالعه- بررسی- جمع آوری داده ها جزو تحقیق و تحقیق نمی باشد.
  • تحقیق باید چیزی را تولید کند.
  • آنچه که بتواند با ایده و نظر یک صاحب نظر و کارشناس مورد مطالعه قرار گیرد و چیزی را در عالم علم ایجاد نماید که تا پیش از این وجود نداشته است. (تحقیق کیفی)
  • با پیش فرض هایی بتواند یافته های قابل تعمیم برای ایجاد یافته های علمی بنماید. (تحقیق کمی)
  • · آنچه که چیزی را توصیف کند پروژه ای توصیفی است و مناسب پایان نامه ارشد و دکتری نیست.
  • · پس در تحقیق توصیفی، تاریخی، مورد پژوهی، پیمایش همه توصیفی هستند.
  • · توصیفی به آشکارسازی آنچه پنهان است می پردازد.
  • اگر همه آنچه که قرار است مطالعه شود را مطالعه کنیم آن را پیمایش موضوعی گویند و اگر قرار باشد همه کسانی که باید مطالعه کنیم تحقیق جامعه یا افراد مورد مطالعه.
  • پیمایش موضوعی می تواند با استفاده از نمونه گیری از افراد انجام شود که درست نیست.
  • در پیمایش موضوعی زمانی نمونه گیری انجام می دهیم که موردهای مشابه در جامعه وجود داشته باشد و کسب اطلاع از یکی برابر با کسب اطلاع از دیگری باشد در اینصورت از افراد یا آگاهان نمونه گیری می شود.
  • اگر در جامعه دو منبع اطلاعاتی مشابه را پیدا نکردیم آنگاه بایستی از همه اطلاعات گرفته شود که به آن پیمایش گویند.
  • پیمایش چه موضوعی چه فردی، یافته قابل تعمیم ندارد و قابل تحقیق علمی نیست و تحقیق توصیفی چنین است.
  • همانطور که بیان شد اگر در جامعه همه متغیرها را مطالعه کردیم پیمایش موضوعی است و نمی توانیم نمونه گیری کنیم که عموما در ارشد و دکتری به اینصورت است.

 

پیمایش تحقیق توصیفی است و تحقیق توصیفی فرضیه ندارد.

در دوره دکتری حتما بایستی تحقیق استنباطی داشته باشیم یعنی فرضیه داشته باشیم تا آزمون کنیم.

پوزیتیولیسم ها هر آنچه که از طریق حواس بتواند شناسایی شود و بپیوندد از طریق این پیوندها رابطه ها را شناسایی کند، دنبال نمی کنند و هیچ پدیده ای را باور نم یگنند.

ساختارگراها: بدنبال علائم و داده هایی هستند که تشکیل دهنده یک حقیقت بزرگ است و بین خودشان روابطی برقرار می کنند و بین روابط، مفاهیمی تولید می شود و این مفاهیم مقوله هایی را می سازد و از به هم پیوستن مقوله ها قضیه هایی آشکار می شود و محقق این قضیه ها را توضیح می دهد. از طریق هستی شناسی، روش شناسی و شناخت شناسی.

پس: تحقیق در ابتدا توضیحی است یعنی مطالعه در خصوص اجزاء یک پدیده که نمی دانیم چیست ولی در محدوده ای خاص.

  • · تحقیق در بعد نظری (فصل 2) توصیفی است. پس از رسیدن به مدل نظری آنوقت: باید ابزار جمع آوری داده ها را تولید کنیم که با کمال تاسف می نویسند از پرسشنامه استفاده کردیم که پیمایش است که اشتباه است. (پیمایش می تواند پرسشنامه باشد ولی نه لزوما)
  • · عنوان پایان نامه باید گویای مساله باشد و نوع تحقیق و روش تحقیق
  • · هر کسی کنش پژوهی خاص خود را در زندگی دارد.
  • · تحقیق یک پدیده نسبی است و محدود است به محدوده تحقیق
  • · محدوده تحقیق یعنی آنچه که تحقیق ما را قالب بندی کرده است.
منبع: درس روش تحقیق دکتر ملک محمدی

آخرین بروزرسانی (يكشنبه ، 5 اسفند 1397 ، 16:16)

 
مطالب بیشتر...

کانال تلگرام ایران کنفرانس

اخبار دانشگاهی ( هیات علمی ، دکتری ، کارشناسی ارشد )
اخبار کنفرانس ،کارگاه ،جشنواره
همايشهاي خارجي
مقالات و مطالب علمی و آموزشی
بورس های تحصیلی و کارآموزی

سامانه مدیریت کنفرانس سامان

ورود جهت ثبت همايش
ایجاد حساب کاربری فقط جهت ثبت همايش می باشد. ثبت همایش های دانشگاهی رایگان و سایر همایش های دولتی و خصوصی شامل تعرفه خواهد بود. قبل از ثبت نام " قوانین " ثبت همایش را حتما ملاحظه فرمایید.



راهنمای مقاله نویسی

دانلود سرقصل های رشته های دکتری در سایت ایران کنفرانس

دانلود سرقصل های رشته های کارشناسی ارشد در سایت ایران کنفرانس

ایران کنفرانس:سایت برگزیده چهارمین جشنواره وب ایران

1390-1403© : ایران کنفرانس